Google Ads’te reklam yayınlamak için bir bütçe ayırmanız gerekmektedir. Google Ads, ayırdığınız aylık bütçe sınırının üzerinde asla sizden ödeme almaz ve kampanyaları istediğiniz zaman durdurabilirsiniz. Aylık bütçeler ise günlük belirleyeceğiniz harcama miktarına bağlıdır. Örn; günlük bütçe olarak 500 TL belirlediyseniz ödeyeceğiniz tutar aylık 15.000 TL’yi geçmeyecektir.
Google Ads Kampanya Bütçelerinin Belirlenmesine Etki Eden Faktörler
Google Ads kampanyalarınız için ayıracağınız bütçeyi etkileyen birçok faktör bulunmaktadır.
Anahtar Kelimelerin Tıklama Başına Maliyetleri
Bunlardan en önemlisi kampanyalarınızda kullanacağınız anahtar kelimelerin tıklama başına maliyetidir. Örneklendirecek olursak; bir kampanyada kullandığınız anahtar kelimenin tıklama başına maliyeti 2 TL olsun. Sizin de günlük bütçeniz 100 TL olduğunu varsayalım dolayısıyla maksimum 50 tıklamada günlük bütçeniz bitmiş olacaktır.
Anahtar Kelimelerin Fiyatlarını (TBM) Ne Belirliyor?
Anahtar kelimelerin fiyatlarını aylık gösterim sayısı ve aranma hacimleri, rakiplerin bu kelimeleri yoğun şekilde kampanyalarında kullanması ve bu kelimelere verdikleri ortalama teklifler vb. faktörler belirlemektedir.
Google Ads panelinde bulunan Anahtar Kelime Planlayıcı aracı ile reklamlarınızda kullanacağınız anahtar kelimeleri, kelimelerin aylık gösterim, aranma hacimleri ve tahminleri gibi verileri analiz edebilirsiniz. Ayrıca bu araç ile yeni anahtar kelimeler keşfedebilirsiniz.
Araç üzerinde analiz ettiğiniz veriler ışığında kullanacağınız anahtar kelimelerin tıklama başına maliyetlerini öğrenerek kendinizce ortalama bir bütçe tahmininde bulunabilirsiniz.
Anahtar Kelime Planlayıcı Aracı İle Tahmini Bütçe Analizi Yapma
Adım 1:
Google Ads hesabınızda oturum açarak Araçlar ve Ayarlar sekmesine tıklayın.
Adım 3: Açılan ekranda karşınıza iki adet seçenek gelecektir. “Yeni Anahtar Kelimeler Keşfedin”, “Arama Hacmi ve Tahminlerini alın” şeklinde.
Birinci olanı (Yeni Anahtar Kelimeler Keşfedin) seçeneğini seçtiğinizde araç sizden işletmenizin ürün veya hizmetlerini, web sitenizi kutucuklara girmenizi isteyecektir. Bilgileri girip “Sonuçları Görün” butonuna tıkladığınızda sizlere kampanyalarınızda kullanabileceğiniz bazı anahtar kelimeler sunacaktır.
Eğer reklamlarınızda kullanacağınız anahtar kelimeler konusunda bir fikriniz yoksa açılan ekranda size uygun olan anahtar kelimeleri seçebilirsiniz.
İkinci seçenek olan “Arama Hacmi ve Tahminlerini Alın” kısmına tıklayarak açılan pencereye anahtar kelimelerimizi aralarında virgül olacak şekilde girerek “Başlayın” butonuna tıklayın. Açılan ekranın sol kısmında bulunan “Tahmin” başlığına tıklayın.
Adım 4: Gelen ekranda girdiğiniz anahtar kelimelerle ilgili lokasyon, tüm diller ve tarih aralığı gibi seçenekleri göreceksiniz. Üst kısımdan öncelikle bunları seçelim. Ekranın orta kısmında ve alt kısmında bulunan seçenekler ile oynayarak girdiğiniz anahtar kelimelerin ort. tıklama başına maliyeti, gösterim sayısı, kelimelerin aylık tıklama sayısı, tıklama başına ortalama gibi verileri analiz edebilirsiniz.
Yukarıda yapacağınız analizler sonucunda ekrana yansıyan veriler Google’ın sunmuş olduğu tahmini verilerdir. Dolayısıyla bu veriler ışığında tahmini bir bütçe analizi yapmış olursunuz. Reklam çıkmaya başladıktan sonra bütçenizi performansa göre optimize ederek, reklam bütçenizi düşürüp arttırma yönünde aksiyonlar alabilirsiniz.
İşte bu kadar!
Kafanıza takılan herhangi bir konu olursa daima benimle iletişime geçebilirsiniz.
Sosyal medya hesaplarımda dijital pazarlama ile ilgili güncel bilgi paylaşımlarında bulunuyorum. Beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmek isterseniz linkleri aşağıya bırakıyorum.
Kendinize çok iyi bakın, görüşmek üzere
https://www.instagram.com/aliyanarofficial
0 Comments